Preloader
Widget Image

:

1-677-124-44227 info@your business.com 184 Main Collins Street West V. 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM

:

Moja promena posla

Moja promena posla

Da li bismo dobili isti odgovor u istom trenutku od osobe u Australiji i Evropi? Ne. Tamo je dan. Kod nas je noć.
Isto tako, ne možemo očekivati da ćemo se promeniti u istim momentima života i iz sitog razloga. Mene pokreće inspiracija. Druge muka od situacije u kojoj su. Treće bezizlazna situacija. Četvrte pokreću drugi. I tako možemo redjati u nedogled. Evo moje priče, zašto i kako sam poželela da budem konsultant. 
Lekcija i startegija se zove UP or OUT. Odnosi se na svet menadzera, ali je primenljivo i na svim životnim nivoima. Kažu – kada u sistemu hoćeš da napreduješ, moraš da proceniš da li će tvoja firma biti spremna na tvoje zahteve i da li je trenutak dobar da ih izneseš. Ako misliš da nije, jer na toj poziciji mogu dovesti nekog drugog, onda je najmudrije da dodješ do ponude za posao – bolja plata i bolja pozicija – u drugoj banci-korporaciji-osiguravajućoj kući i tako sebi podigneš cenu. Skoro je sigurno da – ćeš dobiti u svojoj matičnoj firmi bolju ponudu nego što si imao do tada. Dakle iz pasivne uloge, idemo u aktivnu i sigurno dobijamo izbor izmedju dva bolja rešenja. Obratite pažnju, menadzeri brže i bolje napreduju kada menjaju firme, nego kada rade za jednu korporaciju. Činilo se moćda da će lojalnost biti važna, ali ispostavilo se da nije. 
No da se vratimo na UP or OUT. Kada misliš da više nemaš gde UP – karijera, plata, radni uslovi, tim, budućnost, sporvodjenje ideja, sloboda… najbolje je da se prihvatiš – OUT, jer samo tako možeš sebi osigurati kreativnost i radost.
To se i meni dogodilo. U biznisu Mammas Biscuit House, koji smo porodično vodili preko 20 godina, dostigla sam sve uspehe koje sam mogla u skldu sa tržištem na kojem sam bila. Nagrade za proizvode -2009 Reforma, 2010 Prase, Lokalnog brenda Privredne Komore Srbije, godine 2013 i odmah nakon toga uži izbor za poslovnu ženu godine – Žena Zmaj 2014, pored svih ostalih finansijskih i tržišnh ostvarenja, za mene je bio na teritoriji SRBIJE – plafon. Nisam imala osećaj da mogu dati više i bolje sebe u tome što radimo. Procenili smo da je dalje širenje razvoja brenda potrebno u nekim drugim pravcima, od kojih neka zavise od vremena, neka od okolnosti, neka od trećeg faktora. Razumela sam da će doći do moje lične stagnacije i da će na mene to uticati negativno.
Kao kontratežu uspeha, imala sam i neke lične ciljeve kojima nisam mogla da se posvetim dok sam puno radila i bilo mi je važno da to uradim. Želela sam drugo dete, koje nije dolazilo punih 10 godina, dok sam radila intenzivno i posvećeno. Takodje mi je bio važan osećaj rasterećenog radnog dana, bez da moram da idem u proizvodnju i bavim se temama koje sam već postogla da mogu drugu. Kao da sam dobila na slobodnom vremenu, a nisam imala koji cilj više sebi da postavim u Srbiji. Svi su vezani za inostranstvo. Zato sam sebi postavila neka pitanja, uradila LIČNI VISION BOARD, a onda i POSLOVNI i shvatila da je vreme za pauzu i za neke druge korake. 
Još od studiranja na Pravnom Fakultetu, VELIKI sam zaljubljenik u FRANŠIZE. Volim tu kombinaciju – postojanog brenda, biznisa, prava, procedura i sigurnosti uspeha uz kreativnost za početnike. Uradila sam sebi IKIGAIproces i došla do svog posla iz snova koji je zahtevao korake. 
  • Odlučila sam da se pozabavim ličnim zdravljem – da bih ostala opet trudna. Uspela sam.
  • Isplanirala sam mužem da se iselimo u EU, da bih mogla da se bavim na većem rtžištu onim u čemu sam stručnjak. Iselili smo se. 
  • Shvatila sam da sam od velike pomoći preduzetnicima početnicima i da to radim sa velikim uspehom i lakoćom. Pokrenula sam konsalting biznis.
  • Nakon rada od godine dana sa klijentima spoznala sam koji im asveti najčešće trebaju i napravila sam kurs – MALA ŠKOLA BIZNISA.
  • Za projekte na temu franšize – imam planove, koje ču uskoro objaviti
  • Za slatke projekte na temu franšize – planovi se krčkaju, ali čekaju razrešenje trenutno aktuelne situacije da bih znala tačan pravac kojim da krenem
  • Za investicije u slatke brendove, gde imam najviše iskustva, a da prodaja bude u EU – čekam da deca porastu i da mogu bez griže savesti da se bavim svojim “trećim detetom” – poslom. 
Dakle, neko bi u momentu uskraćenih potencijala realizacije svoje kreativnosti ostao da sedi tamo gde jeste, rekavši sebi – ma sedi tu. Neki tada promene korporaciju. Neki promene zemlju. Šta god da urade, važno je da idu napred i da menjaju kada vide da je plafon postavio granicu, gde nema dalje. Jer to – nema dalje – nekoga više deprimira, nego mnogi drugi razlozi depresije. 
Nisam imala pravi pad u smislu kako se to dogadja mnogima. Posebno ove godine. Valjda me štite neki divni andjeli i zvezde. Možda sam samo hrabra i ne volim da stojim. Ali bilo je jako teških trenutaka. Trenutaka neizvesnosti na mnogim poljima. No, ja sam ih uvek gledala iz ugla – koju lekciju treba da naučim? I u tom učenju nalazila radost procesa. 
 
Ukoliko želite da saznate koji je Vaš posao iz snova – savetujem IKIGAI konsultaciju.⁠
Ukoliko imate ideju, ali želite da naučite lekcije o preduzetništvu, savetujem ONLINE ŠKOLU PREDUZETNIŠTVA.⁠
Za one koji su pokrenuli ili žele da pokrenu biznis u kolačima, preporučujem da se informišu ovde. 
Za pokrenute biznise, kada Vam treba pomoć u nekoj faz postl – DELEGIRANJU, FINANSIJAMA, MARKETINGU, PRODAJI ili POSTAVLJANJU KORAKA PREMA CILJEVIMA – predlažem rad 1 na 1.⁠ Besplatan razgovor zakažite – ovde
Kada želite da proširite svoju vidljivost, poslovanje i prodaju na teritoriju Italije i ostalih delova EU, pročitajte opis usluga – ovde.
Za više informacija i načinu saradnje možete mi pisati na hello@marinalazarevic.com
BESPLATNE KONSULTACIJE – u decembru i januaru, na ovom linku zakažite 30-minutnu besplatnu poslovnu konsultaciju kako bismo zajedno doneli odluku da li vam je potrebna moja pomoć i na koji način. ⁠